Snížení vysokého krevního tlaku

Vysoký krevní tlak představuje běžné civilizační onemocnění, které se může týkat nejen dospělých, ale také dětí. Dlouhotrvající vysoké hodnoty krevního tlaku jsou pro lidské zdraví nebezpečné a mohou vést ke vzniku zdravotních problémů. Hypertenzi, tedy vysoký krevní tlak, může zapříčiňovat několik faktorů – za některé si bohužel můžeme sami.

Jaké jsou příčiny vysokého krevního tlaku?

Hodnoty krevního tlaku 140/90 mmHg jsou považovány za mírnou hypertenzi. Jako závažnou hypertenzi označujeme hodnoty 180/110 mmHg. Za vysokými hodnotami krevního tlaku mohou stát tyto příčiny:

  • kouření, konzumace alkoholu,
  • vysoký věk,
  • genetická predispozice, respektive dědičné faktory,
  • nedostatečná fyzická aktivita, špatná životospráva,
  • nadměrný příjem soli z potravy, obezita,
  • vysoký cholesterol,
  • dlouhodobý stres, časté rozčilování se, psychická nepohoda,
  • vážnější onemocnění – například onemocnění jater nebo kardiovaskulární onemocnění

Vysoký krevní tlak (arteriová hypertenze) je nejběžněji diagnostikováno chronické onemocnění. Při měření krevního tlaku (TK) si pacient naměří systolický („svrchní“) TK > 140 mmHg a/nebo diastolický („dolní“ TK > 90 mmHg).

Už samotná diagnostika vysokého krevního tlaku není snadná, protože vysoký krevní tlak zpočátku „nebolí“ a nemá specifické příznaky. Pacient, který má vyšší hodnoty krevního tlaku, může být fyzicky méně výkonný, spíše se unaví, občas mívá bolesti hlavy, někdy mu teče krev z nosu. Někdo může pociťovat bušení srdce nebo silnější srdeční údery, jiný zase má méně kvalitní spánek.

Konstatování vyšších hodnot TK není samoúčelné. V důsledku působení zvýšeného krevního tlaku se poškozuje několik životně důležitých orgánů – srdce, ledviny, mozek, oči… Vlivem vysokého krevního tlaku dochází k rozvoji tzv. zvětšeného srdce, k náchylnosti na poruchy srdečního rytmu a neléčený vysoký krevní tlak může vést až k selhání srdce. Také mohou být poškozeny ledviny s přechodem až do selhání jejich funkce a nutností hemodialýzy, na kterou musí pacient docházet trvale a pravidelně. Při poškození mozku nastává zhoršení mozkových funkcí, zhoršování paměti, je vyšší náchylnost ke vzniku cévní mozkové příhody (porážky) ak poškození očí, přičemž může dojít až ke ztrátě zraku. Takto bychom mohli jmenovat několik orgánových systémů. Proto je důležité arteriální hypertenzi včas diagnostikovat (pravidelným měřením TK) a zejména včas ji léčit.

Příznaky

Většina lidí s vysokým krevním tlakem nemá žádné příznaky, i když hodnoty krevního tlaku dosahují nebezpečně vysokých hodnot. Vysoký krevní tlak můžete mít roky bez jakýchkoliv příznaků. Několik lidí s vysokým krevním tlakem může mít:

  • Bolesti hlavy
  • Dušnost
  • Krvácení z nosu

Tyto příznaky však nejsou specifické. Obvykle se nevyskytují, dokud vysoký krevní tlak nedosáhne závažného nebo život ohrožujícího stadia.

Pokud je váš krevní tlak příliš vysoký, zvyšuje to zátěž vašich cév, srdce a dalších orgánů, jako je mozek, ledviny a oči.

Přetrvávající vysoký krevní tlak může zvýšit vaše riziko řady závažných a potenciálně život ohrožujících zdravotních stavů, jako jsou:

  • Srdeční choroba
  • Infarkty
  • Srdeční selhání
  • Onemocnění periferních tepen
  • Aneuryzmata aorty
  • Nemoc ledvin
  • Vaskulární demence

Pokud máte vysoký krevní tlak, jeho snížení i na malé množství může pomoci snížit riziko těchto zdravotních stavů.

Jak snížit vysoký krevní tlak:

  1. Více fyzické aktivity. Vynikající jsou aerobní aktivity jako rychlá chůze, cyklistika, běh. Doporučuje se také jóga.
  2. Zdravá strava. Výše jsme si uvedli, co byste měli vyřadit. Jsou však také potraviny, které jsou pro snížení tlaku ideální. Je to například cibule, celer, med, ryby, pohanka, banány, červená řepa, ale zejména česnek. Na vysoký krevní tlak česnek doporučují dokonce i lékaři.
  3. Méně stresu. Jaké má vysoký krevní tlak příčiny? Kromě dědičnosti a nezdravé životosprávy je to zejména stres. Snažte se mu vyhýbat!
  4. Bylinky. Pomůže hloh obyčejný – květ s listem, nať jmelí bílého, meduňka, ale i různé směsi bylinných čajů na vysoký tlak.
  5. Doplňky stravy. S výtažky z česneku, hlohu, jmelí. Pomůže také reishi, která přispívá k udržení zdravé oběhové soustavy nebo resveratrol, který je silným antioxidantem a podporuje zdraví srdce.

K léčbě hypertenze diagnostikované lékařem se používají léky na předpis. Při méně závažných stavech, případně jako doplňková léčba, může pomoci kombinace režimových opatření s dostupnými volně prodejnými výživovými doplňky, potravinami nebo i bylinkami.

Při snižování krevního tlaku a také v rámci péče o náš srdečně-cévní systém se osvědčily doplňky s obsahem omega-3 mastných kyselin, hořčíku, koenzymu Q10, citrulinu, draslíku, lecitinu, česneku nebo vitamínu D. Z bylinek, které pozitivně ovlivňují snížení vysokých hodnot krevního tlaku, můžete sáhnout například po meduňce, černém bezu, lípě malolisté, jmelí bílém nebo přesličce rolní.

Režimová opatření při tomto problému představují především omezení kouření, příjmu soli a pití alkoholických nebo kofeinových nápojů. Důležitý je také dostatečný spánek, pravidelná fyzická aktivita, eliminace stresu, případně snížení hmotnosti. Jednoduše řečeno – zdravý životní styl vám může pomoci váš problém s vysokým krevním tlakem vyřešit. Pokud se váš stav po nějaké době nezlepšuje, je nutná návštěva lékaře.

Jak snížit vysoký krevní tlak beze léku?

Lze krevní tlak snížit bez léků? jak si dopomoci k nižší hodnotě.

Lékaři před zahájením léčby doporučují několik změn, které by měly mít vliv na hodnotu krevního tlaku.

V některých případech mohou nahradit léčbu léky. Stejně významná je i podpora během samotné farmakologické terapie.

Mezi doporučení patří:

  • Celková změna životního stylu
  • Omezení soli v potravě
  • Omezení alkoholu
  • Zanechání kouření
  • Redukce hmotnosti
  • Dostatek pohybové aktivity
  • Magnézium neboli hořčík je důležitý minerál. Jeho dostatečný příjem stravou či doplňky výživy je důležitý pro správnou činnost lidského organizmu

Má vliv na funkci svalů i nervů, přičemž snižuje celkovou nervově-svalovou dráždivost. Společně s vápníkem (kalciem) mají přirozený uklidňující účinek.

Magnézium sice není lék na hypertenzi, ale v určitém rozsahu pomáhá snížit krevní tlak.

Ke snížení tlaku můžete zkusit česnek, červenou řepu či špenát. Z bylinek se příznivé účinky na tlak připisují hlohu, žebříčku obyčejnému či lípě malolisté. Tyto však považujeme jen za doplněk léčby, nenahrazujte jimi doporučení lékaře a jím předepsané léky.

Kdy navštívit lékaře?

Screening krevního tlaku je důležitou součástí všeobecné zdravotní péče. Jak často byste si měli nechat kontrolovat krevní tlak, závisí na vašem věku a celkovém zdravotním stavu.

Požádejte svého poskytovatele o měření krevního tlaku alespoň každé dva roky počínaje 18 lety. Pokud je vám 40 nebo více let nebo je vám 18 až 39 let s vysokým rizikem vysokého krevního tlaku, požádejte o kontrolu krevního tlaku každých rok.

Váš poskytovatel péče pravděpodobně doporučí častější měření, pokud máte vysoký krevní tlak nebo jiné rizikové faktory pro srdeční onemocnění.

Děti ve věku 3 let a starší mohou mít krevní tlak měřeny jako součást jejich ročních kontrol.

V naší lékárně si můžete prohlédnout širokou nabídku léků na erektilní dysfunkci.

Zdroje:

https://www.magnerot.sk/kardiovaskularna-prevencia-vysoky-krvny-tlak

https://ssvpl.sk/rady-lekara/vysoky-krvny-tlak-priznaky-bolest-hlavy-prva-pomoc-liecba/

https://zdravoteka.sk/magazin/ako-znizit-vysoky-krvny-tlak-bez-liekov/

https://www.restartnisa.sk/hypertenzia-vysoky-tlak/?gclid=Cj0KCQjwy5maBhDdARIsAMxrkw1TUA3Mr9tHKULbg73YXHXVZ89ZdWzY5RQ9IUhTmC09QcXB9P79lxwaAp3IEALw_wcB

https://www.najlekaren.eu/aktuality/co-robit-vysoky-krvny-tlak.html


Používáním webových stránek lekarna-cz.net souhlasíte s našimi zásadami používání souborů cookie.