Jak se zbavit závislosti na nikotinu

K závislosti na nikotinu dochází, když nikotin potřebujete a nemůžete ho přestat užívat. Nikotin je chemická látka v tabáku, která ztěžuje odvykání. Nikotin má ve vašem mozku příjemné účinky, ale tyto účinky jsou dočasné. Takže sáhnete po další cigaretě.

Jak se zbavit závislosti na nikotinu?

Čím více kouříte, tím více nikotinu potřebujete, abyste se cítili dobře. Když se snažíte přestat, zažíváte nepříjemné psychické i fyzické změny. Toto jsou příznaky vysazení nikotinu.

Bez ohledu na to, jak dlouho jste kouřili, ukončení může zlepšit vaše zdraví. Není to snadné, ale můžete se zbavit své závislosti na nikotinu. K dispozici je mnoho účinných léčebných postupů. Požádejte o pomoc svého lékaře.

Příznaky:

U některých lidí může užívání jakéhokoli množství tabáku rychle vést k závislosti na nikotinu. Mezi příznaky, že můžete být závislý, patří:

  • Nemůžete přestat kouřit – Udělali jste jeden nebo více vážných, ale neúspěšných pokusů přestat.
  • Když se snažíte přestat, máte abstinenční příznaky – Vaše pokusy přestat způsobily fyzické příznaky a symptomy související s náladou, jako jsou silné chutě, úzkost, podrážděnost, neklid, potíže se soustředěním, depresivní nálada, frustrace, hněv, zvýšený hlad, nespavost, zácpa nebo průjem.
  • I přes zdravotní problémy nepřestáváte kouřit – I když se u vás objevily zdravotní problémy s plícemi nebo srdcem, nedokázali jste přestat.
  • Proč je Nikotin škodlivý? Nikotin je návyková chemická sloučenina vyskytující se v rostlinách tabáku. Užívání nikotinu může způsobit vážné zdravotní problémy včetně zvýšeného krevního tlaku a kornatění tepenných stěn, což může způsobit infarkty. Výrobky s tabákem, jako jsou cigarety, doutníky, většina elektronických cigaret a tabák do vodních dýmek, obsahují nikotin.

Jak se léčit závislost na nikotinu?

Nejlepší možnost, jak léčit závislost na nikotinu je takzvanou terapii. O tom více níže. Ale existují i jiné možnosti na léčbu od nikotinu, jako například: léky na odvykání od kouření.

Co se děje s tělem při odvykání od kouření?

Když člověk konzumuje nikotin, dostane nával endorfinů na krátkou dobu. Nikotin také zvyšuje hladiny dopaminu v odměňovacích okruzích mozku. To vede k tomu, že lidé chtějí nadále užívat produkty obsahující nikotin.

Pokud jste kuřák, může se zdát, že škoda byla způsobena a nestojí za to přestat – ale to prostě není pravda. Vaše tělo se začne samo uzdravovat krátce poté, co přestanete kouřit, a čím dříve přestanete kouřit, tím větší přínos to bude pro vaše zdraví.

24 hodin po skončení: Pokud jste silný kuřák, vaše tělo si okamžitě uvědomí, kdy je cyklus řetězového kouření přerušen. Je to proto, že tabákový kouř způsobuje reaktivní zúžení krevních cév v těle. Když je kouř odstraněn, zúžení začne ustávat, což má za následek nižší krevní tlak, sníženou tepovou frekvenci a tělesnou teplotu, která se vrací k normálu.

Během 48 hodin: se vaše chuťové a čichové receptory začnou uzdravovat a přejdou z abnormálně zploštělého stavu do normálnější, zaoblené konfigurace. Poškozené nervové buňky se také samy opraví, protože se izolační membrána, postupně obnovuje.

Dva týdny po skončení: Po prvních 72 hodinách se vaše vrcholné abstinenční příznaky začnou snižovat, i když chuť na cigaretu může stále přetrvávat. V následujících dnech a týdnech byste měli začít snáze dýchat, zlepší se váš krevní oběh a vaše chutě by se měly zmírnit.

Tři měsíce po skončení: Během prvních několika měsíců zažijete mnoho zjevnějších zlepšení funkce plic. Do konce šestého týdne abstinenční příznaky (včetně hněvu, úzkosti, deprese, potíží se soustředěním, nespavosti a neklidu) z velké části vymizí.

Jaké příznaky se mohou objevit při odvykání od kouření?

Každý je jiný a abstinenční příznaky závisí na mnoha věcech, například na tom, jak dlouho a kolik krabiček denně jste vykouřili. Ale z větší části můžete očekávat, že budete mít tyto běžné fyzické problémy, když skončíte:

  • Chuť
  • Touha dát si cigaretu
  • Kašel
  • Bolesti hlavy a závratě
  • Únava
  • Zácpa

Tohle nemusí být všechny účinky které se mohou objevit u lidí, když přestávají kouřit.

Mentální, emocionální a chovací příznaky

Stejně jako fyzické příznaky, to, jak moc vás to psychicky a emocionálně zasáhne, když přestanete kouřit, se bude u každého lišit. Předpokládejme však, že se budete vypořádat s některými nebo se všemi z následujících příznaků abstinence:

  • Úzkost
  • Deprese
  • Podrážděnost
  • Mentální mlha

Tohle nemusí být všechny nežádoucí účinky které se mohou objevit při odvykání od kouření.

Odvykání od kouření během těhotenství a během kojení

Během těhotenství:

  • Ženy, které kouří, mají větší potíže s otěhotněním a mají vyšší riziko, že nikdy neotěhotní.
  • Kouření během těhotenství může způsobit poškození tkání u nenarozeného dítěte, zejména plic a mozku, a některé studie naznačují souvislost mezi kouřením matky a rozštěpem rtu.
  • Studie také naznačují vztah mezi tabákem a potratem. Oxid uhelnatý v tabákovém kouři může bránit vyvíjejícímu se dítěti v dostatku kyslíku. Tabákový kouř také obsahuje další chemikálie, které mohou poškodit nenarozené děti.
  • U matek, které kouří, je pravděpodobnější, že porodí své děti dříve. Předčasný porod je hlavní příčinou úmrtí, invalidity a onemocnění u novorozenců.

Během kojení:

  • Jedno z pěti dětí narozených matkám, které během těhotenství kouří, má nízkou porodní hmotnost. Matky vystavené pasivnímu kouření během těhotenství mají větší pravděpodobnost, že budou mít děti s nižší porodní hmotností. Děti narozené příliš malé nebo příliš brzy nejsou tak zdravé.
  • Děti, jejichž matky kouří během těhotenství, a děti vystavené pasivnímu kouření po narození mají větší pravděpodobnost úmrtí na syndrom náhlého úmrtí kojenců (SIDS) než děti, které cigaretovému kouři vystaveny nejsou.
  • U dětí, jejichž matky kouří, je asi třikrát vyšší pravděpodobnost úmrtí na SIDS.
  • Děti, jejichž matky kouří během těhotenství nebo jsou po narození vystaveny pasivnímu kouření, mají slabší plíce než ostatní děti, což zvyšuje riziko mnoha zdravotních problémů.

Tohle není úplný list věcí, které mohou nastat během kojení a těhotenství.

Léky a přípravky na odvyknutí od kouření

Některé produkty odvykání kouření jsou známé jako náhradní nikotinová terapie, protože obsahují různá množství nikotinu. Některé z těchto nikotinových substitučních terapií vyžadují předpis, ale jiné ne. Existují dva schválené léky na odvykání kouření, které neobsahují nikotin, a oba jsou dostupné pouze na předpis.

Zyban je lék na předpis používaný k léčbě příznaků závažné depresivní poruchy, sezónní afektivní poruchy a jako pomoc při odvykání kouření. Zyban lze použít samostatně nebo s jinými léky. Tablety Zyban SR obsahují účinnou látku Bupropion – hydrochlorid která pomáhá od odvykání od kouření a je hlavní složkou tohoto léku. Tenhle lék lze zakoupit v naší online lékárně kde vám pomůžeme s výběrem.

Zdroje:

https://nemocnicevalasskemezirici.agel.cz/pracoviste/ambulance/odvykani-koureni/dalsi-informace/jak-prestat-kourit.html https://www.koureni-zabiji.cz/jak-prestat/
https://www.klubzdravi.cz/a/13-efektivnich-tipu-jak-prestat-s-kourenim
https://www.niquitin.cz/projdete-si-fakta/o-koureni/koureni-v-tehotenstvi/

Používáním webových stránek lekarna-cz.net souhlasíte s našimi zásadami používání souborů cookie.